Thursday, February 23, 2012

Mahathir menggalakkan negara islam berdagang dengan Dinar. tapi siapa peduli ?sedikit rumusan dari video ini :

antara intipati utama dalam dialog soal jawab santai diatas adalah.

pandangan tun mahathir kenapa dinar dan dirham tidak digunakan sebagai matawang dalam urusan muamalat jual beli dalam malaysia ?

adalah kerana orang ramai tahu jika dinar dan dirham menjadi pilihan dengan matawang fiat. maka orang tidak akan menggunakan dinar dan dirham sebagai matawang.

kerana apa ???

kerana orang tahu dinar dan dirham ini TIDAK ADA DEPRECIATION !! (( SUSUT NILAI) ( ALMOST VERY LESS OVER-TIME )

maka orang ramai akan lebih memilih untuk menyimpan berbanding memuamalatkannya sebagai matawang. kerana, menyimpan wang kertas atau fiat kertas yang di gunakan hari ni tidak akan menguntungkan ape2 pun. ( over- time )

dan kerana ape pula tun menggalakkan penggunaan dinar berbanding dolar emerike pada peringkat perdagangan antarabangsa ???

ringkasnya. untuk mengekang monopoli kuasa ekonomi  oleh negara kuasa besar yang kejam itu.

( ketepikan masalah politik dalaman, tujuan post ini adalah untuk mempromosikan dinar dan dirham dalam muamalat umat islam )

kita berharap agar pemimpin2 sekarang dan akan datang akan mendukung dan memperbaiki segala kelemahan yang wujud dalam usaha-usaha murni Tun Mahathir Mohamad Perdana Menteri Malaysia ke-4 ini untuk memartabatkan dinar dan dirham dalam urusan muamalat umat islam.EmoticonEmoticon