Wednesday, September 5, 2012

Harga Rumah, Harga Emas dan Harga Perak

entri kali ni membandingkan harga rumah, harga emas dan harga perak.... supaya kita nampak gambaran kenaikan harga bagi ketiga-tiga aset ini....


gambar di atas adalah sedikit statistik yang di buat oleh national Economic Advisory Council 2009 yang di rekodnya dalam paper the star... menunjukkan perbezaan harga rumah dari tahun 1970 hingga kini 2012.




yang di atas ni saya rasa ramai dah maklum.... ia adalah perbezaan harga emas dan perak dari tahun 2002 hingga kini. 2012...

jadi sebagai kesimpulan ringkas. ketiga-tiga rumah, emas dan perak ni adalah sejenis ASET yang boleh menyimpan nilai duit kertas anda dengan baik sekali. ( tnc apply utk rumah bergantung pada lokasi la kan, walaupun begitu pada kestabilan politik kebanyakan rumah menunjukkan peningkatan harga dari semasa ke semasa )

perbezaan bagi ketiga-tiga aset penting ini adalah harga modal atau harga permulaan untuk boleh memilikkinya. bagi rumah modalnya lebih besar berbanding emas dan perak. bagaimanapun ilmu sudah tentu penting supaya dapat mengendalikannya dgn lebih baik.

jadi, pada yang masih berjoli-joli sana sini tu.... baikla fikir-fikirkan untuk mula melakukan pelaburan bijak untuk jangka panjang. gaji dah besar rm 1000 ke rm 7000 tu bawa-bawa lah ke suatu perbelanjaan yang lebih bermanfaat.





* perasan ramai yang jadi agent hartanah dan emas sekarang ni... satu tanda kesedaran yang bagus. yelah, xmampu beli rumah besar-besar sekarang, dapat entertain orang kaya-kaya beli rumah pun ok lah. kumpul sikit-sikit lama-lama jadi bukit, begitu juga dengan emas, beli 1 bulan 1 gram... lama lama bergram gram dan ilmu tentangnya sudah tentu bertambah untuk menambah kepada 1 bulan 5 gram kan ?  daripada tejebak skim cepat kaya... cepat kayap... tak tahan lama.... hurmmm ini la sedikit perkongsian dari saya.







EmoticonEmoticon