Tuesday, July 25, 2017

11 sebab ini bikin rakyat marhaen lebih sengkek dan kopak !

11 sikap yang bikin rakyat marhaen lebih sengkek dan kopak !

11 sebab ini bikin rakyat marhaen lebih sengkek dan kopak !


1. Kerap beli dan tukar smart phone dan gajet. -  orang lain guna smartphone siap boleh jana pendapatan, dia mengada-ngada tukar atas alasan technology update la sangat, padahal income sendiri masih stuck )

2. Online shopping - suka online shopping barang yang ntah apa apa, pastu bila sampai bukan guna pun.

3. Kad kredit dan kadar faedah - ghairah nak guna kad kredit pastu sendiri tercekik.

4. Kena kencing dengan skim cepat kayap - ni paling ramai, kena menuntut ilmu untuk kesan skim skim yang mencurigakan.

5. Pelbagai bentuk saman - duit habis kat bayar saman !

6. Beli kereta hutang - masalah sebab tidak ambil kira kos kos sampingan yang lain. last last duit banyak habis kat liabiliti ni jer. walhal ada alternatif untuk mengurangkannya.

7. Pelbagai langganan bulanan - material material bersifat hiburan la biasanya. 

8. Pelbagai denda lewat (late fees) bayar

9. Makan luar yang mahal (terlebih hipster) - malas masak, pastu makan kedai xnak kalah :P sekali sekala takpa, tapi bila berulangkali kos nya jadi sangat tinggi !! tak percaya cuba kira !

10. Pelbagai cukai berganda.

11. Terpengaruh dengan pelbagai bentuk tawaran - ni pun sama ada sale sana sini ghairah membeli last last tak pakai.


credit zaidi ismail


EmoticonEmoticon