Wednesday, February 5, 2014

Tips Beli Kereta Baru

salam semua.... hari ni kita kuar sikit dari topik harga emas. ingin saya kongsikan info yang saya rasa penting dalam mempengaruhi pengurusan seseorang individu dan keluarga. apa pun post ini ia masih berkait rapat dengan bagaimana anda mengawal kebocoran wang anda dari hangus begitu sahaja.

Tips yang ingin dikongsikan kali ini ialah tips membeli kereta baru atau terpakai ke atau tips membeli kereta untuk graduan yang baru bekerja ker kan... anda pilihlah tajuk yang sesuai.



atau anda boleh baca dari tulisan asal tuan alwi adam pakar pengurusan kewangan dari EzazWealth


Arakian disimpulkan, dek kerana ramai klien saya terperangkap dalam hutang kereta.

Menuntut ilmu di kolej, universiti selama 3-5 tahun. Puas sudah ikat perut, makan meggi. Terseksa jiwa raga.
Maka bila fasa bekerja, mula dapat pegang duit sendiri!


Duit beribu disangka banyak, padahal lupa waktu belajar dahulu banyak perkara tersubsidi.
Sekarang zaman kerja, zaman berdiri atas kaki sendiri. Tiada orang peduli.

Gaji disangka banyak rupanya hanya miskin bandar atau faqir di Aidilfitri..

Kesusahan tempoh belajar itu, diqadakan nikmat bila bekerja. Maka mulalah shopping kereta, ini dunia ana yang punya.

Jururawat pun boleh pakai Nissan maa, Nissan Almera.

Separuh bulan kerja mahu bayar kereta. Tambah 5 hari lagi untuk bayar minyaknya. Jangan nanti mengeluh nak bayar rumah sewa, lepas kena keluar asrama...

Alkisah perangkap kereta.

Ada kena perangkap Persona, Alza, Almera, Vios, Civic, Neo.

Yang tulis nota ini pun sama sudah terkena! Perangkap kereta Generasi Kedua! Bukan salah pembuat kereta, juga bukan silap jurujual petah bicara.

Tolak semua pada diri empunya, tak cukup ilmu dan kawal nafsu nak dunia.

Sekarang mahu kongsi tips kereta, entah kali ke berapa. Tak kisah, agar takda lagi yang kena.

Kita mampu kereta apa?

1) Kira dulu berapa mampu bayar dan baru cari kereta. Bukan cari kereta dan kira mampu ke tidak.

2) Bayaran bulan mesti tidak lebih 15% dari gaji bersih dan pinjaman maksimum 7 tahun.

3) Atau guna benchmark harga kereta tidak lebih dari gaji tahunan.

4) atau kalau boleh gunakan rules 20/5/10. Bayar 20% downpayment, pinjaman 5 tahun, bayaran bulanan kurang 10% dari gaji bulanan.

5) Buy reliable second hand car. Let the fools absorb the depreciation by buying new car.

6) If you are a business owner, rent a car can be good options.

7) Never care about impression. The one you want to impress is most likely never care about you or want to help you if you are broke.

Sorry, there is so many damage done because of car. Hence terpaksa ulang mesej yang sama.



LAST BUT NOT LEAST : 

You WANT know WHAT ? 

Your DREAMMMMCAR can wait for you.  As long as you really want it.


BUT,  

The bank can't wait for you.

If you miss their payment, 
- They will track you. 
- They will hunt you.
- They will disturb your life. 
- They will confiscate your beloved car. 
- They will blacklist you. 

WHAT ELSE ???

SURELU , They can bankrupt you.



* ALL THIS ARTICLE IS : FULLY CREDIT TO ALWI ADAM EZAZWEALTH. AN EXPERT IN FINANCIAL PLANNER.


Info yang Mungkin boleh membantu  tuan

Beli Emas  Tanpa Upah,  Daftar Percuma dan layan diri disini...  Sila Layar Kedai kami

Ingin Membeli Emas Pada Harga   Lebih Murah sentiasa dan Selamat ?? sila baca sini...

  Percuma Jer : Tips Beli Kereta Baru : baca sini 


EmoticonEmoticon