Wednesday, April 17, 2013

Kenapa Harga Emas Jatuh Mendadak 2013

Kenapa Emas turun mendadak hari ini april 2013, 

ramai tertanya kenapa emas turun gila ?? yela dari harga emas semasa rm200/gram turun sampai rm160/gram  kenapa ??? ramai yang tetiba jadi confiuse betul kahh ?? dan persoalan penting yang bermain diminda kebanyakan orang ramai betul ker emas ni pelindung nilai ??? kenapa jatuh sampai macam ni sekali ??

kejatuhan harga emas yang mendadak ini sekaligus mencetuskan pelbagai response dikalangan orang ramai. ada yang dulu kata kalau emas jatuh rm190 untuk gold bar 1 gram mereka nak start meyimpan. tapi sekarang bila dengan harga rm175/gram sudah boleh memilikki seketul gold bar berketulenan 999 mereka masih lagi mengharap supaya emas turun lagi... baru nak mula menyimpan. habit biasa seorang manusia.

persoalan yang menggoyangkan pendatang baru mengenai simpanan emas adalah.... BETUL KER EMAS NI PENYIMPAN NILAI YANG BAIK ???

kebetulan saya melayari facebook pagi ni saya terjumpa satu artikel share dar tok belagak. ( pemain emas mesti kenal otai ni :)
quote :

Permainan Y*h**i dalam memanipulasi harga Komoditi terutama Emas dan Perak telah dapat di baca oleh Trader Asia. Mereka menggunakan Soros dengan mengatakan Emas bukanlah Safe Haven lagi yakni bukan pelindung Nilai Kekayaan.
Maka juak juak Ya**di seluruh dunia melambakan Emas supaya Trader lain panik dan mula menjual pegangan masing masing. Isu Cyprus pun bangkit.Namun Trader Asia just follow pada Awal sahaja untuk mengiyakan kebenaran kenyataan Soros. Kita ikut kaedah If u cannot beat them follow them.
Maka malam tadi bermula sebelum trading Asia di tutup petangnya. Harga mendaki kerana Trader Asia sudah mula membeli dengan konstant. Awas Yahudi sudah lama licik pasti ada sesuatu akan mereka buat pada pasaran komoditi tertua dunia ini.Penghulu Sinargold Pee Dee Emas pernah cakap ada duit beli aje. Kalau tak ada duit spot rm 69 pun bukan dapat beli pun. LOOK aje bukan LOCK.
Tiada panik sale berlaku di FB berasaskan Emas tidak seperti tahun tahun sebelumnya. Permainan Ya**di enunjukan mereka sudah tahu matawang akan jatuh. Maka inilah masanya mereka mengambil peluang untuk mengaut sebanyak mungkin emas dunia dengan menaikan nilai Dolar Usd.

Apa yg terjadi di Libya pun amat jelas. Bila Libya masih kacir dan memerlukan wang. Mereka menjual 300 tan emas. PADA ketika itu Usd meningkat di tengah tengah lapuran pengangguran dan defisit Amerika yg amat tinggi. Maka harga emas ketika itu jatuh merundum. USD naik Emas turun.
Mereka tapau semua emas orang Islam Libya 300 tan. Kemudian Usd jatuh balik pada nilai sebenar. Maka rakyat Libya mempunyai Fiat yang kurang nilainya di sebabkan Fiat Usd jatuh. Bijak permainan Yahudi.Alhamdulillah di Malaysia sikap panik sudah hampir tiada sehingga jualan makin rancak. Ready Stok Sinargold asal ada aje habis. Darul Emas Perak aje dalam 2 minggu ini membeli 8.35 kg emas dari Sinargold untuk Emas Pelaburan. 3 kg Emas Perhiasan.
Ya**di tahu suatu masa nanti yang penting ialah makanan. Maka untuk mengujudkan supply makanan yang berkekalan mesti ada tanah untuk membela ternakan dan makanan. Pada ketika itu wang sudah tidak bernilai kerana hanya Emas dan Perak sahaja di terima untuk belian Tanah Makanan Ternakan.
Ingat 1 dinar boleh beli kambing seekor dari dulu hingga selamanya.
Ia adalah suatu perjuangan alaf baru.Jihad pada orang mukmin. Jika setiap keluarga mukmin ada 1 kg emas pasti tiada siapa dapat menggugat ekonomi orang mukmin.
Maka tinggalkan perbuatan kurang baik seperti membazir. Kurangkan merokok simpan duit tak beli rokok tu utk beli 1 gm emas sebulan. Berdikit dikit. Nawaitu untuk bina ekonomi keluarga melalui Emas dan Perak ! 
Mukmin pasti Boleh ! Innalillah !


itu baru satu company. banyak lagi company lain seperti GSR, GCP , Publicgold yang menjual emas sehingga yang membeli perlu menunggu akibat 'ddos attack' terhadap pembelian emas murah ketika ini.


jadi pada yang ada lebihan simpanan fiat tu boleh la ditukarkan sedikit2 kepada simpanan emas tulen samada emas 916 atau pun emas 999.

* benchmark bagi harga emas yang dibeli itu pastikan jangan lebih mahal dari kedai emas seperti pohkong, habib jewel , wah chan dan sebagainya. jika lebih mahal dari itu sila cari alternatif lain. sekian.

2 comments:

 1. http://malaysian-properties-iec.blogspot.com/2014/04/lawyer-firm-that-was-cheat-to-be-watch.html

  LAWYER FIRM THAT WAS A CHEAT TO BE WATCH OUT - URGED BY SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE COMMITTEES

  To all Malaysians respected,

  respectfully here, we wish to inform that YIP KUM FOOK (YIP KUM FOOK & ASSOCIATES) and YIP JIUN HANN job as a lawyer who runs at: NO. 2A & 2B, 2ND FLOOR ROAD 53, DESA JAYA, KEPONG 52100 KUALA LUMPUR

  We are all Malaysians to take notice and far from people mentioned above because do not hit plot

  They are very nasty and black hearts (cruel), able to cheat women money, destroy families and himself consuming of Temple money, SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE, NO: 19 JALAN 38 TAMAN DESA JAYA, KEPONG, KUALA LUMPUR, and pretend to report police lost receipts ......... please note

  Thank you,
  SAMNAK SAMBODHI COMMITTEES

  ReplyDelete
 2. Please share to all Malaysian MCA Members,
  Some MCA leaders such as YIP KUM FOOK (lawyer, MCA Gombak) and Yip Jiun Hann (MCA Gombak youth) are immoral and their names are very bad in Selangor. Especially in Kepong, Selayang, Rawang and other places, such as eating money SAMNAK SAMBODHI, DESA JAYA, KEPONG, damaging other people's families …… ..behaving so badly.
  They are trying to tell us to support Donald lim Siang Chai, if this group wins in the MCA party, I am sure the MCA party will sink forever in Malaysia
  Don't fall into the trap, support Dr. Wee Ka Siong
  SAMNAK SAMBODHI COMMITTEES

  ReplyDelete