Thursday, November 29, 2018

Video - 5 Bahasa Kasih Sayang yang berkesan untuk TipTop

5 Bahasa Kasih Sayang yang berkesan untuk keluarga dan pasangan - Prof Muhaya

kasih sayang
5 Bahasa Kasih Sayang yang berkesan

Salam semua hari ini admin nak berkongsi mengenai tips 5 bahasa kasih sayang sesama kita kelauarga ataupun pasangan yang berkesan.

Antara Tips yang di kongsikan adalah

1. Ada orang suka kita cakap I Love You / Saya Sayang Awak / Wo Oi Ni...
2. Ada orang suka pelukan dan belaian
3. Ada orang suka dapat hadiah ( yang kecil2 pun ok )
4. Ada orang suka diluangkan masa yang berkualiti bersama mereka.
5. Ada orang suka kita beri servis seperti hasil memasak dan sebagainya.

Jadi caranya, cuba kenalpasti "language of love " ni pada komunikasi harian kita kepada keluarga , anak anak mahupun rakan rakan sekerja dan jiran.

Walaupun setiap yang 5 itu adalah "language of love" , kita tetap perlu kenalpasti pendekatan yang yang sesuai dengan ahli keluarga dan pasangan kita, setiap orang ada pendekatan berbeza.

ada orang (keluarga, anak anak ) mereka lebih cenderung kepada yang suka pelukan, maka kurang sesuai jika kita selalu memberi hadiah hadiah kecil kan ? Jadi ini kurang berkesan,


Sekarang, mari kita cuba tunjukkan sayang kepada mereka menggunakan cara di atas dengan

cara yang sesuai,
masa yang sesuai dan
mengikut pada orang yang sesuai.


sekian mudah mudahan bermanfaat.

sumber bervideo oleh prof muhaya ada disni

Wednesday, September 19, 2018

7 Persoalan Mengenai Cukai Petak Hak Milik Strata

Soalan Lazim Mengenai Cukai Petak Bahagian Hakmilik Strata


Soalan Lazim Mengenai Cukai Petak Bahagian Hakmilik Strata
Soalan Lazim Mengenai Cukai Petak Bahagian Hakmilik Strata



CUKAI PETAK

1. Soalan: Apa itu Cukai Petak pada Hak Milik Strata?
  Jawapan: Cukai Petak ialah cukai yang dikenakan keatas hakmilik strata bagi menggantikan cukai tanah.
                                                                                                                                               
2. Soalan: Siapa boleh ambil Bil Cukai Petak?
  Jawapan: JMB/ Individu boleh mendapatkan Cukai Petak di Bahagian Hakmilik Strata dan Bahagian Hasil PTGS serta Pejabat Tanah Daerah. Perlu bawa maklumat hakmilik strata yang lengkap.
 
3. Soalan: Siapa yang keluarkan Bil Cukai Petak?
  Jawapan: Dikeluarkan oleh PTGS bagi hakmilik GRN/PN & PTD bagi hakmilik GM/PM.
 
4. Soalan: Siapa perlu bayar bil berkenaan?
  Jawapan: Bagi skim strata yang masih belum dikeluarkan hakmilik strata, masih tertakluk kepada Cukai Tanah (Master Title) yang dikutip oleh JMB. Manakala skim strata yang telah dikeluarkan hakmilik strata, Cukai Petak dibayar oleh setiap pemilik petak / JMB (Sila rujuk dengan JMB untuk maklumat lanjut).
 
5. Soalan: Dimanakah bayaran Cukai Petak boleh dibuat?
  Jawapan: Bayaran boleh dibuat di kaunter hasil PTGS & PTD seluruh Negeri Selangor.
 
6. Soalan: Cukai Tanah 2018 telah dibayar, adakah masih perlu bayar Cukai Petak 2018?
  Jawapan: Ya, Wajib bayar Cukai Petak 2018. Cukai Tanah 2018 yang telah dibayar akan dibuat pelarasan pada tahun 2019.
 
7. Soalan: Bagaimana untuk Urusniaga 2018 (Pindahmilik)?
  Jawapan: Rujuk kepada Arahan PTGS Bil.1/2018 : Pendaftaran Urusniaga Ke Atas Hakmilik Untuk Skim Pembangunan Berstrata Bagi Tempoh Peralihan Sebelum Pelaksanaan Cukai Petak Hakmilik Strata. Perlu bayar Cukai Petak semasa sebelum sebarang urusniaga dijalankan. Sekiranya terdapat tunggakan Cukai Tanah pada tahun 2017, ia akan dimasukkan ke dalam Cukai Petak semasa.


sumber

Monday, December 4, 2017

Ilmu Saham: Adakah warrent buffet sentiasa melabur saham pada harga terendah ?

Ilmu Saham: Adakah warrent buffet sentiasa melabur dalam saham pada harga terendah ?


Ilmu Pelaburan Saham Warrent Buffet
Ilmu Pelaburan Saham Warrent Buffet


Kalau nak di jadikan ukuran kebanyakan analyst hari ini, mahal atau murah sesuatu harga saham itu bergantung kpd P/E valuation. Kalau P/E tinggi, maksudnya mahal. P/E Rendah murah.

Cuba lihat P/E saham-saham di bawah ketika dibeli oleh syarikat warren buffett (Berkshire Hathaway)
Axalta Coating Systems P/E: 131.6
USG P/E: 41.7
Visa P/E: 35
Coca cola P/E: 29
KRAFT HEINZ COMPANY P/E: 105

tak dinafikan ada juga ketika Buffett beli saham yang mempunyai low P/E (i.e below 10).
Pelabur jangka panjang tidak kisah mengenai harga sesuatu saham. Kalau kebetulan beli saham tersebut mmg harga rendah, itu bonus. Buffett hanya beli pada harga yang betul. 

If he's really successful for not buying shares at a really lower price, then we must be way more successful than him because we think we buy at lower price and sell at higher price. "Kalau" la beli saham ni 10 tahun dulu, atau 5 tahun dulu. 10 tahun akan datang tahun 2027, we will say the same thing.

posting kredit to Zayed 

Friday, December 1, 2017

CRIME ALERT: TABUR DUIT ATAS JALAN

CRIME ALERT: TABUR DUIT, CURI DUIT

Tabur Duit atas jalan
Tabur Duit atas jalan


Rakyat Malaysia sememangnya dikenali dengan sikap baik hati, peramah dan sentiasa berprasangka baik namun ia mampu memakan diri jika terlalu mudah mempercayai apa yang dilihat dan didengari.

Terbaharu, Polis mengesan satu taktik pelaku jenayah yang menabur wang kertas di atas jalan raya bagi mengumpan mangsa keluar dari kenderaan sebelum bertindak melarikan barangan berharga seperti wang tunai dan beg tangan yang diletakkan dalam kenderaan dinaiki.
Ikuti Modus Operandi (M.O) dan nasihat dari pihak polis bagi mengelakkan anda daripada menjadi mangsa seterusnya.

M.O
1. Suspek terdiri daripada pasangan lelaki dan wanita
2. Suspek wanita akan mengetuk cermin pintu di bahagian pemandu dan menunjukkan terdapat wang bertaburan di tayar bahagian belakang kenderaan
3. Suspek lelaki akan keluar dari lokasi persembunyian dan meluru masuk ke dalam kereta untuk mengambil barang berharga semasa mangsa keluar melihat wang yang bertaburan.

Nasihat 
1. Sekiranya anda diekori oleh mana-mana individu tidak dikenali jangan terus ke kenderaan. Alih perhatian suspek dengan menuju ke tempat yang selamat sehingga suspek hilang minat terhadap anda untuk dijadikan sasaran.
2. Pastikan kawasan sekeliling berada dalam keadaan selamat sebelum menaiki kenderaan sekiranya anda bersendirian.
3. Jangan meletakkan kenderaan anda di kawasan yang terpencil dan jauh pandangan awam untuk ke sesuatu tempat membuat sebarang urusan.

SUMBER PAGE PDRM

Wednesday, November 29, 2017

Cara beli rumah walaupun gaji ciput ! baca ni...

Cara beli rumah walaupun hanya bergaji RM2000 sebulan ! baca ni...


1. Jika anda masih bujang, saya sangat galakkan anda simpan 50% daripada gaji bulanan. Saya ambil contoh graduan baru dengan gaji RM2,000 yang baru nak mulakan hidup. Simpan RM2,000 x 50% = RM1,000 sebulan.

Tips beli rumah walaupun gaji rendah
Tips beli rumah walaupun gaji rendah



A) RM200: Mak Ayah
B) RM300: Makanan
C) RM200: Sewa bilik kongsi
D) RM200: Keperluan diri
E) RM60: Takaful
F) RM40: Minyak motor

2. Simpan selama 24 bulan, kau akan ada RM24,000. Cari rumah harga RM110K. Bayar bulanan RM500. Yang harga RM150K pun boleh.

3. kalau boleh rumah tu ada 3 bilik. Kau duduklah bilik yang paling kecil sekali tu. Yang bilik lain tu kau sewakan. Kalau satu bilik RM300, Total dapat dalam RM600. Buatlah fully furnished, cantik-cantik. Tak rugi pun sebab kau nak duduk rumah tu juga.

4. Duduk FREE! Babe ! Item C tadi tu dah boleh tukar tujuannya. Daripada sewa bilik kongsi, tukarlah kepada simpanan kecemasan RM200 setiap bulan. Setahun, kau dapatlah RM2,400. ( kalau kau boleh tahan nafsu sket )

5. Bila semua dah stabil balik, kau mulakan semula simpanan RM1,000. Duit rumah penyewa bayarkan. Lega. Selepas 2 tahun, gaji kau dah jadi RM3,000, naik pangkat, lompat company dan increment tahunan.

6. Masa tu kau dah ada simpanan tunai lebih kurang RM24,000. Bolehla kalau kau nak jadikan modal untuk beli rumah kedua yang harga RM200,000. Wow! Baru 4 tahun kerja kau dah ada dua rumah. Ok la kan. ( 4 tahun pertama ni la ko tahan nafsu sket )

7. Siapa kata gaji RM2,000 tak boleh beli rumah tu memang silaplah. Boleh kalau betul betul nak. Tapi sanggup je la nak tahan nafsu tu. Mula kerja umur 23 tahun. Pada umur 27 tahun dah ada 2 buah hartanah. ok la kan.

8. Yang paling best, kau dah ada 2 rumah pelaburan, duduk FREE penyewa bayarkan, kau masih makan gaji dan menunggang motor kapcai yang sama sejak kat universiti. Penyewa kau pula yang pakai Myvi all new yang baru keluar tu. hehe