Monday, December 4, 2017

Ilmu Saham: Adakah warrent buffet sentiasa melabur saham pada harga terendah ?

Ilmu Saham: Adakah warrent buffet sentiasa melabur dalam saham pada harga terendah ?


Ilmu Pelaburan Saham Warrent Buffet
Ilmu Pelaburan Saham Warrent Buffet


Kalau nak di jadikan ukuran kebanyakan analyst hari ini, mahal atau murah sesuatu harga saham itu bergantung kpd P/E valuation. Kalau P/E tinggi, maksudnya mahal. P/E Rendah murah.

Cuba lihat P/E saham-saham di bawah ketika dibeli oleh syarikat warren buffett (Berkshire Hathaway)
Axalta Coating Systems P/E: 131.6
USG P/E: 41.7
Visa P/E: 35
Coca cola P/E: 29
KRAFT HEINZ COMPANY P/E: 105

tak dinafikan ada juga ketika Buffett beli saham yang mempunyai low P/E (i.e below 10).
Pelabur jangka panjang tidak kisah mengenai harga sesuatu saham. Kalau kebetulan beli saham tersebut mmg harga rendah, itu bonus. Buffett hanya beli pada harga yang betul. 

If he's really successful for not buying shares at a really lower price, then we must be way more successful than him because we think we buy at lower price and sell at higher price. "Kalau" la beli saham ni 10 tahun dulu, atau 5 tahun dulu. 10 tahun akan datang tahun 2027, we will say the same thing.

posting kredit to Zayed 

Friday, December 1, 2017

CRIME ALERT: TABUR DUIT ATAS JALAN

CRIME ALERT: TABUR DUIT, CURI DUIT

Tabur Duit atas jalan
Tabur Duit atas jalan


Rakyat Malaysia sememangnya dikenali dengan sikap baik hati, peramah dan sentiasa berprasangka baik namun ia mampu memakan diri jika terlalu mudah mempercayai apa yang dilihat dan didengari.

Terbaharu, Polis mengesan satu taktik pelaku jenayah yang menabur wang kertas di atas jalan raya bagi mengumpan mangsa keluar dari kenderaan sebelum bertindak melarikan barangan berharga seperti wang tunai dan beg tangan yang diletakkan dalam kenderaan dinaiki.
Ikuti Modus Operandi (M.O) dan nasihat dari pihak polis bagi mengelakkan anda daripada menjadi mangsa seterusnya.

M.O
1. Suspek terdiri daripada pasangan lelaki dan wanita
2. Suspek wanita akan mengetuk cermin pintu di bahagian pemandu dan menunjukkan terdapat wang bertaburan di tayar bahagian belakang kenderaan
3. Suspek lelaki akan keluar dari lokasi persembunyian dan meluru masuk ke dalam kereta untuk mengambil barang berharga semasa mangsa keluar melihat wang yang bertaburan.

Nasihat 
1. Sekiranya anda diekori oleh mana-mana individu tidak dikenali jangan terus ke kenderaan. Alih perhatian suspek dengan menuju ke tempat yang selamat sehingga suspek hilang minat terhadap anda untuk dijadikan sasaran.
2. Pastikan kawasan sekeliling berada dalam keadaan selamat sebelum menaiki kenderaan sekiranya anda bersendirian.
3. Jangan meletakkan kenderaan anda di kawasan yang terpencil dan jauh pandangan awam untuk ke sesuatu tempat membuat sebarang urusan.

SUMBER PAGE PDRM

Wednesday, November 29, 2017

Cara beli rumah walaupun gaji ciput ! baca ni...

Cara beli rumah walaupun hanya bergaji RM2000 sebulan ! baca ni...


1. Jika anda masih bujang, saya sangat galakkan anda simpan 50% daripada gaji bulanan. Saya ambil contoh graduan baru dengan gaji RM2,000 yang baru nak mulakan hidup. Simpan RM2,000 x 50% = RM1,000 sebulan.

Tips beli rumah walaupun gaji rendah
Tips beli rumah walaupun gaji rendah



A) RM200: Mak Ayah
B) RM300: Makanan
C) RM200: Sewa bilik kongsi
D) RM200: Keperluan diri
E) RM60: Takaful
F) RM40: Minyak motor

2. Simpan selama 24 bulan, kau akan ada RM24,000. Cari rumah harga RM110K. Bayar bulanan RM500. Yang harga RM150K pun boleh.

3. kalau boleh rumah tu ada 3 bilik. Kau duduklah bilik yang paling kecil sekali tu. Yang bilik lain tu kau sewakan. Kalau satu bilik RM300, Total dapat dalam RM600. Buatlah fully furnished, cantik-cantik. Tak rugi pun sebab kau nak duduk rumah tu juga.

4. Duduk FREE! Babe ! Item C tadi tu dah boleh tukar tujuannya. Daripada sewa bilik kongsi, tukarlah kepada simpanan kecemasan RM200 setiap bulan. Setahun, kau dapatlah RM2,400. ( kalau kau boleh tahan nafsu sket )

5. Bila semua dah stabil balik, kau mulakan semula simpanan RM1,000. Duit rumah penyewa bayarkan. Lega. Selepas 2 tahun, gaji kau dah jadi RM3,000, naik pangkat, lompat company dan increment tahunan.

6. Masa tu kau dah ada simpanan tunai lebih kurang RM24,000. Bolehla kalau kau nak jadikan modal untuk beli rumah kedua yang harga RM200,000. Wow! Baru 4 tahun kerja kau dah ada dua rumah. Ok la kan. ( 4 tahun pertama ni la ko tahan nafsu sket )

7. Siapa kata gaji RM2,000 tak boleh beli rumah tu memang silaplah. Boleh kalau betul betul nak. Tapi sanggup je la nak tahan nafsu tu. Mula kerja umur 23 tahun. Pada umur 27 tahun dah ada 2 buah hartanah. ok la kan.

8. Yang paling best, kau dah ada 2 rumah pelaburan, duduk FREE penyewa bayarkan, kau masih makan gaji dan menunggang motor kapcai yang sama sejak kat universiti. Penyewa kau pula yang pakai Myvi all new yang baru keluar tu. hehe

Monday, November 27, 2017

Tips beli Emas secara online yang Murah dan Selamat

salam semua, ramai juga yang tanya admin tentang cincin emas 916 murah murah, belah rotan la, padu la, rantai emas la untuk tujuan pertunangan, nikah, kahwin dan se umpamanya. buat masa ni admin masih tiada stok untuk di jual,

Beli Emas Online Murah dan Selamat
Beli Emas Online Murah dan Selamat


jadi admin ingin mencadangkan kedai online yang boleh tuan puan rujuk untuk mendapatkan emas tulen 916 atau 999 dengan harga yang lebih murah dari pasaran kedai  dengan cara yang selamat.

ok mula mula macam ni...

1. http://bit.ly/kedaiemasonline

2. untuk garis panduan keselamatan membeli emas online ni anda mesti baca kat sini

https://www.facebook.com/notes/emas-termurah-di-pasaran/panduan-jual-beli-di-etdp/552482784924099/

Saturday, November 25, 2017

Kenapa Gaji Rendah tidak sesuai beli kereta baru ? baca ni....

kalau kita masih bergaji RM2000, tahan dulu nafsu untuk beli kereta baru... KENAPA ?? Haaa baca bawah ni...

Kenapa gaji rendah tidak sesuai berkereta baru
Kenapa gaji rendah tidak sesuai berkereta baru 




1. Kalau bujang gaji RM 2,000 tak perlulah pakai Myvi 2018 tu. Tunggu dululah. Naik motor pun dah okay. Motor biasa je dulu. ( pastikan lebihan banyak untuk simpan dulu )

2. Harga kereta yang patut kita beli harganya setahun gaji. RM2,000 x 12 baru dapat RM24,000. Beli kereta harga begini. Atau tunggu gaji naik lagi.

3. Kalau dah terbeli, susah nak mula menyimpan 30% gaji untuk tabung deposit rumah. RM2,000 x 30% = RM600. Nak simpan 10% gaji pun belum tentu boleh.

sebab apa ?

4. sebab nak bayar Kereta RM500, minyak RM200, tol RM200, servis RM100, sewa bilik RM300, parking RM200, makan RM300, ibu bapa RM200. Duit habis tiada simpanan. Takaful untuk perlindungan langsung tiada.

5. Lain orang berbeza keutamaan. Tapi ramai tak sedar, lebih baik beli rumah dulu barulah kereta. Lainlah kalau kita gaji besar. Setakat Myvi, pandang sebelah mata. DSR pun tak terkesan sangat. Apa-apa pun, buatlah kira-kira.

7. Jangan ikut cakap orang suruh beli kereta kedua. Sebab yang lebih faham keperluan keluarga kita bukan mereka tapi kita. Kalau mereka nak tolong bayar, takpa juga.

8. Tabung rumah lebih utama berbanding Myvi 2018, melainkan kita sanggup hidup menyewa lama-lama. Hidup menyewa lama pun takpa sebenarnya, asalkan dah ada rumah lain atas nama kita.

9. Korang muda muda ni untung ada orang bagi nasihat, tinggal malas dengan rajin jer nak cari maklumat yang betul.


sumber : harith faisal