}); shahdinar

Saturday, January 18, 2020

Harga Emas 2020 di unjur rm300 per gram dan 5 Tips

Harga Emas tahun 2020 di jangka mencecah sekurang kurangnya rm300 ke 350 per gram

pohkong
Poh Kong outlet at Midvalley 

Mengikut kajian beberapa pakar antaranya Pengarah Urusan Kedai Emas terkemuka Malaysia Poh Kong Datuk Choon Yew Seiong, Bloomberg Intelligence Komoditi kanan strategi Mike McGlone, menjangkakan harga Emas pada tahun 2020 ini bakal mencecah sekurang kurangnya kepada 1700 US Dollar.

Harga Emas pada hari ini 18 Januari 2020 berada pada kadar 1556 US Dollar manakala tukaran ringgit sekitar RM4.10 untuk 1 USD menjadi harga emas mentah sekitar rm203 segram.

Harga Emas di kedai Emas fizikal berketulenan 999 seperti pohkong pula sekitar rm263 untuk 1 gram manakala harga emas di pasaran online di Web public gold mencatatkan RM 221 untuk Satu gram apabila dikeluarkan dalam bentuk fizikal kepada pembeli.

5 Tips :

1. kepada yang ingin menambah gram stok emas fizikal adalah di galakkan membeli emas di kedai yang menawarkan premium terendah. Premium tinggi pun tidak mengapa, cuma penjualan semula akan menyebabkan anda mengalami sedikit susut harga.

2. satu cara mendapatkan emas pada premium terendah adalah membelinya secara online. pastikan anda membeli dari sumber yang dipercayai.

3. sekiranya harga emas dunia semasa 'breakout' pada harga 1700 usd per ounce, pastilah harga emas malaysia akan berada pada harga yang cukup tinggi sekurang kurangnya rm350/gram.Dengan ini anda mesti berhati hati kerana PELBAGAI SKIM CEPAT KAYA CEPAT KAYAP DENGAN EMAS AKAN MUNCUL.

4. pada yang mampu beli emas tu, beli la dan simpan sikit, nescaya ia akan berguna pada ketika kita kesempitan di kemudian hari.

5. pada yang tak mampu tu, kita tengok je la, perhati dan ambil pelajaran, jangan sampai kelabu mata  tengok orang buat duit dengan emas sampai sanggup pinjam duit sebab nak labur dalam emas, kemudian lebur. KADANG KADANG DALAM PELABURAN NI THE BEST ACTION IS NO ACTION.










Thursday, November 29, 2018

Video - 5 Bahasa Kasih Sayang yang berkesan untuk TipTop

5 Bahasa Kasih Sayang yang berkesan untuk keluarga dan pasangan - Prof Muhaya

kasih sayang
5 Bahasa Kasih Sayang yang berkesan

Salam semua hari ini admin nak berkongsi mengenai tips 5 bahasa kasih sayang sesama kita kelauarga ataupun pasangan yang berkesan.

Antara Tips yang di kongsikan adalah

1. Ada orang suka kita cakap I Love You / Saya Sayang Awak / Wo Oi Ni...
2. Ada orang suka pelukan dan belaian
3. Ada orang suka dapat hadiah ( yang kecil2 pun ok )
4. Ada orang suka diluangkan masa yang berkualiti bersama mereka.
5. Ada orang suka kita beri servis seperti hasil memasak dan sebagainya.

Jadi caranya, cuba kenalpasti "language of love " ni pada komunikasi harian kita kepada keluarga , anak anak mahupun rakan rakan sekerja dan jiran.

Walaupun setiap yang 5 itu adalah "language of love" , kita tetap perlu kenalpasti pendekatan yang yang sesuai dengan ahli keluarga dan pasangan kita, setiap orang ada pendekatan berbeza.

ada orang (keluarga, anak anak ) mereka lebih cenderung kepada yang suka pelukan, maka kurang sesuai jika kita selalu memberi hadiah hadiah kecil kan ? Jadi ini kurang berkesan,


Sekarang, mari kita cuba tunjukkan sayang kepada mereka menggunakan cara di atas dengan

cara yang sesuai,
masa yang sesuai dan
mengikut pada orang yang sesuai.


sekian mudah mudahan bermanfaat.

sumber bervideo oleh prof muhaya ada disni

Wednesday, September 19, 2018

7 Persoalan Mengenai Cukai Petak Hak Milik Strata

Soalan Lazim Mengenai Cukai Petak Bahagian Hakmilik Strata


Soalan Lazim Mengenai Cukai Petak Bahagian Hakmilik Strata
Soalan Lazim Mengenai Cukai Petak Bahagian Hakmilik Strata



CUKAI PETAK

1. Soalan: Apa itu Cukai Petak pada Hak Milik Strata?
  Jawapan: Cukai Petak ialah cukai yang dikenakan keatas hakmilik strata bagi menggantikan cukai tanah.
                                                                                                                                               
2. Soalan: Siapa boleh ambil Bil Cukai Petak?
  Jawapan: JMB/ Individu boleh mendapatkan Cukai Petak di Bahagian Hakmilik Strata dan Bahagian Hasil PTGS serta Pejabat Tanah Daerah. Perlu bawa maklumat hakmilik strata yang lengkap.
 
3. Soalan: Siapa yang keluarkan Bil Cukai Petak?
  Jawapan: Dikeluarkan oleh PTGS bagi hakmilik GRN/PN & PTD bagi hakmilik GM/PM.
 
4. Soalan: Siapa perlu bayar bil berkenaan?
  Jawapan: Bagi skim strata yang masih belum dikeluarkan hakmilik strata, masih tertakluk kepada Cukai Tanah (Master Title) yang dikutip oleh JMB. Manakala skim strata yang telah dikeluarkan hakmilik strata, Cukai Petak dibayar oleh setiap pemilik petak / JMB (Sila rujuk dengan JMB untuk maklumat lanjut).
 
5. Soalan: Dimanakah bayaran Cukai Petak boleh dibuat?
  Jawapan: Bayaran boleh dibuat di kaunter hasil PTGS & PTD seluruh Negeri Selangor.
 
6. Soalan: Cukai Tanah 2018 telah dibayar, adakah masih perlu bayar Cukai Petak 2018?
  Jawapan: Ya, Wajib bayar Cukai Petak 2018. Cukai Tanah 2018 yang telah dibayar akan dibuat pelarasan pada tahun 2019.
 
7. Soalan: Bagaimana untuk Urusniaga 2018 (Pindahmilik)?
  Jawapan: Rujuk kepada Arahan PTGS Bil.1/2018 : Pendaftaran Urusniaga Ke Atas Hakmilik Untuk Skim Pembangunan Berstrata Bagi Tempoh Peralihan Sebelum Pelaksanaan Cukai Petak Hakmilik Strata. Perlu bayar Cukai Petak semasa sebelum sebarang urusniaga dijalankan. Sekiranya terdapat tunggakan Cukai Tanah pada tahun 2017, ia akan dimasukkan ke dalam Cukai Petak semasa.


sumber

Monday, December 4, 2017

Ilmu Saham: Adakah warrent buffet sentiasa melabur saham pada harga terendah ?

Ilmu Saham: Adakah warrent buffet sentiasa melabur dalam saham pada harga terendah ?


Ilmu Pelaburan Saham Warrent Buffet
Ilmu Pelaburan Saham Warrent Buffet


Kalau nak di jadikan ukuran kebanyakan analyst hari ini, mahal atau murah sesuatu harga saham itu bergantung kpd P/E valuation. Kalau P/E tinggi, maksudnya mahal. P/E Rendah murah.

Cuba lihat P/E saham-saham di bawah ketika dibeli oleh syarikat warren buffett (Berkshire Hathaway)
Axalta Coating Systems P/E: 131.6
USG P/E: 41.7
Visa P/E: 35
Coca cola P/E: 29
KRAFT HEINZ COMPANY P/E: 105

tak dinafikan ada juga ketika Buffett beli saham yang mempunyai low P/E (i.e below 10).
Pelabur jangka panjang tidak kisah mengenai harga sesuatu saham. Kalau kebetulan beli saham tersebut mmg harga rendah, itu bonus. Buffett hanya beli pada harga yang betul. 

If he's really successful for not buying shares at a really lower price, then we must be way more successful than him because we think we buy at lower price and sell at higher price. "Kalau" la beli saham ni 10 tahun dulu, atau 5 tahun dulu. 10 tahun akan datang tahun 2027, we will say the same thing.

posting kredit to Zayed 

Friday, December 1, 2017

CRIME ALERT: TABUR DUIT ATAS JALAN

CRIME ALERT: TABUR DUIT, CURI DUIT

Tabur Duit atas jalan
Tabur Duit atas jalan


Rakyat Malaysia sememangnya dikenali dengan sikap baik hati, peramah dan sentiasa berprasangka baik namun ia mampu memakan diri jika terlalu mudah mempercayai apa yang dilihat dan didengari.

Terbaharu, Polis mengesan satu taktik pelaku jenayah yang menabur wang kertas di atas jalan raya bagi mengumpan mangsa keluar dari kenderaan sebelum bertindak melarikan barangan berharga seperti wang tunai dan beg tangan yang diletakkan dalam kenderaan dinaiki.
Ikuti Modus Operandi (M.O) dan nasihat dari pihak polis bagi mengelakkan anda daripada menjadi mangsa seterusnya.

M.O
1. Suspek terdiri daripada pasangan lelaki dan wanita
2. Suspek wanita akan mengetuk cermin pintu di bahagian pemandu dan menunjukkan terdapat wang bertaburan di tayar bahagian belakang kenderaan
3. Suspek lelaki akan keluar dari lokasi persembunyian dan meluru masuk ke dalam kereta untuk mengambil barang berharga semasa mangsa keluar melihat wang yang bertaburan.

Nasihat 
1. Sekiranya anda diekori oleh mana-mana individu tidak dikenali jangan terus ke kenderaan. Alih perhatian suspek dengan menuju ke tempat yang selamat sehingga suspek hilang minat terhadap anda untuk dijadikan sasaran.
2. Pastikan kawasan sekeliling berada dalam keadaan selamat sebelum menaiki kenderaan sekiranya anda bersendirian.
3. Jangan meletakkan kenderaan anda di kawasan yang terpencil dan jauh pandangan awam untuk ke sesuatu tempat membuat sebarang urusan.

SUMBER PAGE PDRM