Ebook Ilmu Emas

Friday, October 31, 2014

Apakah Status hadis Dinar dan Dirham ini ?

salam hormat semua....

Persoalan yang ingin di terang jelaskan kepada masyarakat umum yakni, apakah status hadis popular yang melibatkan dinar dan dirham ini.

Persoalan ini telah di lontarkan oleh

Prof. Madya. Dr. Azman Mohd Noor (Shariah Advisor of Al Rajhi, Shariah Committee Chairman in AmTakaful and currently Head of Fiqh and Usul Fiqh Department in IIUM) di facebook beliau


Berbunyi Begini :

Salam semua.
Minta tolong teman teman yang berkelapangan takhrij /jelaskan status hadis yang banyak digunakan oleh sesetengah pihak sekarang ini:
" Abu Bakar Ibn Abi Maryam melaporkan bahawa beliau mendengar Rasulullah SAW telah bersabda "Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat manusia. Maka simpanlah dinar dan dirham (untuk digunakan). (Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal).
Jazakumullah khairan.



mari kita lihat jawapan-jawapan di komen facebook beliau yang memberikan jawapan :

Nor Fazilah Abd Mohd Sepanjang saya mengkaji tentang emas hadis ini adalah hadis dhoif..malangnya ramai yang mengambil kesempatan mempergunakan hadis untuk kepentingan mereka sedangkan hadis yang lebih sahih diabaikan
14 hrs · Like · 12
Ayie Mahadi hadis dhoif masih boleh guna, tp xley bwk debat, btol ke ayat tuu?
14 hrs · Like
Lokmanulhakim Hussain Pertama: Hadis tersebut adalah DHAIF di sisi ulama hadis, kerana lemahnya sanadnya.
Kedua: Jika melihat kepada penafsiran ulama terhadap hadis ini, maksudnya bukannya 'ayn emas dan perak yang bermanfaat kepada manusia, tetapi al-kasbu iaitu mencari rezeki (Mirqaat al-Mafaatiih).
Ketiga: Jangan dilupa juga ada hadis yang menyatakan:تعس عبد الدينار والدرهم"Celaka/binasa orang yang memperhambakan diri kepada dinar dan dirham".
Keempat: Juga jangan dilupa perkataan seorang sahabat, Abu Musa al-Asyari:إِنَّمَا أَهْلَكَ مَنْ كَانَ قَبْلَكُمْ هَذَا الدِّينَارُ وَالدِّرْهَمُ وَهُمَا مُهْلِكَاكُمْ"Sesungguhnya yang membinasakan orang-orang sebelum kamu ialah dinar dan dirham, maka kedua-duanya juga yang akan membinasakan kamu".14 hrs · Unlike · 52
Azman Mohd Noor Alhamdulillah. Jazakumullah khairan kpd masyayikh semua. Amat sedih ada yg sibuk manipulasi berhujjah dengan hadis dhaif, mentakwilkan dan mengenepikan hadis2 yg sahih melarang jual beli emas bertangguh dan larang riba.

Azman Mohd Noor lagi mengelirukan apabila ada penyelewangan dalam terjemahan.uslub khabari bertukar menjadi insya'i. Kalau tengok teks Arab, .."kecuali dinar dan dirham". Diterjemahkan; "Maka simpanlah dinar dan dirham.." Uslub al-amr/arahan. Seolah olah Rasululullah menyuruh. Suruhan dalam qaedah Usul al Fiqh membawa hukum wajib. "al-amr yaqtadi al wujub".
13 hrs · Like · 16
Azmir Ahmad Seronok melihat golongan agamawan yg berilmu d malaysia saling lengkap melengkapi...pakar fiqh dan hadis
13 hrs · Like · 16

Jawapan Hadis Dinar dan Dirham

Jawapan Hadis Dinar dan Dirham



Mudah Mudahan bacaan di atas menambahkan lagi pemahaman anda bagaimana untuk kita memahami hadis mengenai dinar dan dirham di atas.
Read more ...

Betul Ke Habib Jewels buat promosi RM135/gram ?

Betul Ke Habib Jewels Ampang Point buat promosi RM135/gram ?

salam hormat, pagi ni keluar di newsfeed facebook saya sekeping poster di facebook, hasil share kawan kawan emas... katanya Habib jewels cawangan ampang point sedang mengadakan promosi emas gold bar hanya berharga RM135/gram !! pehhh murahhh beb..... hanya untuk 31 october - 1 november 2014 sahaja. tapi betul ke ni ? cam tak caya jer?  Harga tersebut hampir sama dengan harga emas online tu...

emas habib jewels
Promosi Emas Habib Jewels

Langkah promosi oleh habib jewels ini mungkin disebabkan oleh harga emas semasa dunia yang turun kaw kaw sejak semalam.... cecah yang terendah dalam 4 tahun. Harga Emas Dunia Sekarang pada masa saya menulis artikel ini adalah USD1198/oz rate usd/rm 1usd = RM3.28 ( jadi korang boleh la kira harga emas mentah semasa dunia )


myr usd
USD/MYR rate


harga emas
Graf Harga Emas Dunia 31 October 2014

graf harga emas dunia
Graf Harga Emas Semasa Dunia pada kacamata handphone.


Ok jadi saya ada telefon kedai emas habib jewels yang buat promosi ini, iaitu Habib Jewels Cawangan Ampang Point bertanyakan adakah promosi ini valid atau ianya hanya sekadar khabar angin sahaja.

saya pun telefon nombor ini 03-4252 7777 iaitu nombo telefon habib jewels cawangan ampang point. tak pasti pula saya sedang bercakap dengan siapa tadi, sebab dia pun tidak introduce diri.


Mereka kemudian mengesahkan bahawa promosi harga emas gold bar di habib jewels ini adalah benar,  ia berharga RM135/gram tak termasuk workmanship.


Jadi Promosi ini adalah hanya untuk 31 october 2014 hingga 1 November 2014. 48 jam sahaja !! Jadi Korang apa tunggu lagi ? cepat la ke sana borong emas di habib jewels...



Read more ...

Monday, October 27, 2014

Seminar Kesedaran Pelaburan Emas di Era Moden 2014

Seminar Kesedaran Pelaburan Emas 2014.

Akan berlangsung Seminar Kesedaran dalan pelaburan emas dari perspektif islam di universiti islam antarabangsa malaysia kampus gombak pada

8 november 2014.
hari sabtu jam
9 pagi hingga 12.30 tengahari.

Yuran penyertaan hanya RM5 sahaja !! LUNCH PROVIDED PULAK TU !!

Siapa yang patut pergi seminar ini ? pada mereka yang masih keliru akan hukum pelaburan emas sebenar. bagaimana emas itu menjadi item ribawi dan tidak ribawi. sama-sama hadirkan diri ke majlis ilmu seminar pelaburan emas di era modern ini untuk menambah lagi ilmu-ilmu tentang pelaburan emas kita dari perspektif islam.



Islamic Finance Student Council (IFSC) in conjunction with Economics Festival (EFest 2014) proudly presents you Seminar on Gold in a Modern Era. With a list of notable speakers, there will be a discussion on the matters of gold, issues pertaining to investment on gold and more. As gold is one of the ribawi items, it is very crucial for us to know what kind of permissible transaction that we can deal with gold in our daily life.

Details of event:

Date: 8th November 2014 (Saturday)
Time: 8.00 am – 1.00pm 
Venue: LT1, Kulliyah of Economics and Management Sciences, IIUM, Gombak. 
Entrance Fee: RM5.00 (Lunch is provided)*

Speakers: 
1) Ustaz Abdullah Hanif Hassan ( Shariah Officer and Islamic Finance Consultant at AlNaqiy Islamic Solutions)
2) Ustaz Wan Rumaizi Wan Husin (Shariah Advisor of Bank Rakyat and Prudential BSN Takaful)
3) Prof. Madya. Dr. Azman Mohd Noor (Shariah Advisor of Al Rajhi, Shariah Committee Chairman in AmTakaful and currently Head of Fiqh and Usul Fiqh Department in IIUM)

*Pay at our registration booth or on the day of the event.
You can register at our booth at Econs and ITD or

Start register here! http://goo.gl/forms/VEdcXEtdEy

Any inquiries can contact:
Bro. Suhaib : 014-8315861
Sis. Saliha : 010- 4306527



Read more ...

Tuesday, October 21, 2014

Pendaftaran Kursus Industri dan SOP Kedai Emas 2014 di buka sekarang..

Kursus Industri dan SOP Kedai Emas ini Khas untuk 200 orang yang pertama yang mendaftar sahaja.

sop kedai emas
Kursus Industri Emas dan SOP Kedai Emas

emas


Tentatif Kursus Industri dan SOP Kedai Emas adalah seperti berikut 



PENDAFTARAN KURSUS INDUSTRI EMAS PERAK DAN SOP KEDAI EMAS 2014

Dibuka sekarang !! 
kuota seat : 200 orang


TENTATIF KURSUS :
1. SOFTSKILL / POTENSI DIRI 
2. MINDA JUTAWAN EMAS 
3. SOP KEDAI EMAS & PENGURUSAN 
4. PEMASARAN 

TARIKH : 2/11/2014 ( AHAD) 
LOKASI : GRAND BALLROOM - DE PALMA SHAH ALAM 
MASA : 7.00 PAGI – 7.00 MALAM 
MASA PENDAFTARAN : 7.00 AM -7.30 AM
MASA MULA PROGRAM : 8.00 PAGI 

SIJIL & MAKANAN TENGAHARI DISEDIAKAN 



BOLEH HUBUNGI URUSETIA SHAH UNTUK SEBARANG PERTANYAAN : 
01592013716 WHATSAPP SHAH


Jika ada sebarang pertanyaan sila whatsapp urusetia SHAH di talian 01592013716 daftar bercouple diskaunnya lebih banyak !!! FIRST COME, FIRST SERVE !!!

Read more ...

Friday, October 17, 2014

Apa itu Emas ETA

Emas ETA ( Estimated Time Arrival ) ni adalah antara yang paling trending kini di dunia emas malaysia.



Emas ETA tu adalah singkatan kepada Emas Estimated Time Arrival. dalam bahasa melayu nya adalah emas yang di jangka tiba kepada penjual sebelum di hantar kepada pembeli.

antara yang di tawarkan adalah

ETA 3 hari
ETA 7 hari
ETA 14 hari
ETA 21 hari
ETA 30 hari

Emas yang di gunakan untuk ETA ini biasanya adalah Gold Bar / jongkong emas. Jadi semakin lambat antara terima gold bar itu, maka harganya semakin murah.

contoh bagi tempahan emas eta

Anda perlu bayar dulu dalam tempoh tertentu sebelum dapat barangnya. contohnya, harga emas jongkong emas semasa adalah katakan RM13,000, ali  memilih untuk membeli 100g emas ETA07, jadi harganya untuk ETA 07 hari adalah rm10,000, ali perlu bayar dulu, dan selepas 7 hari baru dapat emasnya, dan begitulah seterusnya untuk ETA 14 hari, ETA 21 hari,  ETA30 atau ETA 6 bulan, setahun dan sebagainya. lagi lama, emas itu akan jadi lagi murah.
jadi selepas tamat tempoh ETA itu anda boleh menjual pada harga semasa yang mana biasanya lebih tinggi dari harga emas eta itu. jadi anda boleh buat untung dari situ.

macammana boleh jadi lagi murah ?? haaa... itu saya tinggalkan kepada anda untuk mengkajinya.

dalam bajet 2015 yang di umumkan oleh perdana menteri malaysia ada mengumumkan bonus setengah bulan gaji, mungkin ramai akan mengambil peluang itu untuk membeli emas eta ni.

jadi, saya sarankan sekiranya anda bercadang melaburkan keseluruhan duit gaji bonus anda membeli emas eta ini. anda pertimbangkan sedikit isu shariah ini, mudah mudahan ia membantu kepada keberkatan hasilnya.


Isu shariah emas ETA

Untuk Jual Beli Emas bertangguh / ETA berbentuk Goldbar / Dinar / Syiling ada sedikit isu shariah. sebab mengikut beberapa hadith2 sahih akad jual belinya tidak boleh tangguh.

Penyelesaiannya shariah bagaimana ?

1. Aqad jual beli emas boleh tangguh / ETA untuk semua jenis barang kemas.

2. Untuk Goldbar / Dinar / Syiling pula perlukan begini..


Maknanya kalau pembeli place order di kilang, boleh bayar booking fee dahulu, kemudian setelah siap 30 hari. pembeli boleh bayar baki kemudian akad jual beli masa penerimaan emas jongkong tersebut.

Jika Pembeli cancel order. Booking fee dipulangkan balik oleh pengilang.

Tapi kalau kilang tetapkan jika cancel order booking fee burned maknanya tidak shariah compliance.



wallahualam. jika anda ada pandangan, boleh kemukakan di bahagian komen.





Read more ...

Tuesday, October 14, 2014

Group Facebook Emas Paling Popular Di Malaysia

Facebook group emas paling popular di malaysia

Dikala ini sedang hot dengan isu-isu semasa mengenai emas, program emas. ia nya selepas otai emas tok belagak keluar tv di astro awani,

Beza Pelaburan dan Jual Beli Emas oleh Tok Belagak - Astro Awani

di ikuti pula pengakuan beliau atas kesilapan kefahaman mengenai emas ( bukan barang kemas ) adalah barangan ribawi,

tok belagak
Gold Bar dan Dinar tiada Khilaf sebagai barang Ribawi

Gold Bar dan Dinar tiada Khilaf sebagai barang Ribawi

 dan kini pula keluar kenyataan dari arahnu pos malaysia mengenai tidak menerima gadaian dari emas bar berbentuk pamp suisse dan juga dari syarikat depb sehingga diberitahu kelak.

arahnu pos
Kenyataan Arahnu Pos Malaysia tidak menerima jongkong Emas Pamp Suisse dan Barang Kepas dari DEPB.


maka hangatlah perbincangan penambahbaikan bagi membetulkan apa yang sudah tersilap di beberapa group facebook emas yang popular di malaysia. antara facebook group emas tersebut adalah

1. Jom Emas (JE ) ( tempat jual beli emas sahaja )

2. Jom Tanya Tentang Emas  ( JTTE ) ( jika anda ada persoalan tentang emas )

3. Gold Investor Club ( GIC ) ( perbincangan ada, jual beli pun ada )

4. Gold Lot Shop ( GLS ) ( Jual Beli Enas sahaja )

Jika tuan puan search di facebook group outputnya lebih kurang macam gini

facebook emas malaysia

Gold Lot Shop mempunyai lebih 17,000 ahli
Gold Investor Club mempunyai lebih 8500 ahli
Jom Emas lebih 73,892 ahli
manakala Jom Tanya Tentang Emas mempunyai lebih 38,000 ahli



dan beberapa group emas yang lain.

sekiranya tuan tau ada group emas yang lain yang ilmiah dan bermanfaat untuk di kongsikan bersama, sila la tinggalkan link facebook group tersebut di bahagian komen post ini.
Read more ...

Thursday, October 2, 2014

Kompeni Emas GSR ni memang la !! Hishhh...

salam Kompeni Emas GSR ni memang la !! ( Mesti Korang Tak Kenal atau tak pernah dengar kan Company ni.... GSR stand for Gold Silver Resources sdn bhd  )



Hari ni 1 oktober, saja la dah lama x melawat kedai emas online gsr saya kan,  dah bersarang agaknya.... jadi hari ni login la akaun kedai emas gsr saya,

sedang sedang login, klik la bahagian penyata pendapatan kot kot ada rezeki masuk ke ari ni kan,

sekali tengok tengok ... burpppp...tekujat dennnn....


ada orang beli emas di kedai emas online gsr saya....

xde la banyak mana pun kan boleh rm370.00 pada 1 october 2014 ni.... sapa nak bagi kan ??

syukur-sukur. terima kasih allah, terima kasih gsr.

Untuk Pengetahuan anda,
Ada beberapa cara customer boleh beli emas di kedai emas online kita.

1. kita sebagai penjual bagi jer link kedai emas online kita pada yang ingin membeli secara online.

2. yang ingin membeli secara offline pun begitu. kita bagi link kedai emas online kita kat bakal pembeli, kemudian pembeli akan call ofis utk cod di ofis gsr menggunakan akaun kedai emas online kita.

korang yang pernah ada kedai emas online gsr, cuba try login , manala tau kot kot ada transaksi ker kan....


Kompeni Emas GSR ni memang la, memang bagus :) terima kasih kerana memudahkan bakal-bakal pembeli membeli emas secara online siap katalog bagai, dan harga semasa siap upah.Terbaikkk....

Jika Korang Berminat dengan Barang Kemas Chomey-Chomey Murah-Murah Sempena Harga Emas Jatuh Terduduk ni untuk di gunakan sebagai Perhiasan atau Simpanan jangka Panjang boleh la melayari Kedai Emas Online GSR saya yang x seberapa ni... :P

www.gsr2u.com.my




u/p : kedai emas online GSR hanya menjual barang kemas secara ready stok ataupun tempahan sahaja, beli secara tunai. ia tidak melibatkan sebarang program-program yang sedang popular sekarang. program-program popular tu semua atas individu tanpa melibatkan company emas gsr. sekian.


sebarang pertanyaan boleh whatsapp saya di 01592013716






Read more ...

Wednesday, September 24, 2014

8 Tatacara Beli Emas Online untuk Newbies

Tatacara beli emas online untuk newbies


cara beli emas online


Kepada Newbie yg baru menceburi dlm bidang Belian Emas secara online. Pastikan anda selidik terlebih dahulu latar belakang si penjual tu.
1. Tahu Nama Penuh & Latar Belakang penjual.
2. Jika ada syarikat tahu lokasi syarikat yer dimana.
3. Jengok2 profile FB adakah masih baru , apa perniagaan beliau sebelum ini.
4. tengok juga mutual friends nya di facebook
5. Jika org tersebut menganjur sesuatu program , pastikan anda mengetahui lebih lanjut siapa pengelola program tersebut adakah syarikat yg boleh dipercayai . ( pastikan juga akadnya tidak menyalahi syariah)
6. Bertanyakan kepada sahabat-sahabat / Otai2 emas yg dah lama dalam bidang emas sebelum buat apa2..tindakan..
7. Jangan kedekut untuk invest dalam pelaburan ILMU ..sebelum memasuki gerbang realiti perniagaan EMAS.
8. Dalam Online " Kita Beli Penjual Bukan Beli Produk " biar harga mahal sedikit 10-20 sen tapi kita kenal siapa yang jual dengan kita daripada kita beli murah dengan org yg tak dikenali.( Hati Tak senang jer)
Kekadang saya terkejut juga .tengok profile seller........akaun FB baru 1-2 bulan tetapi dah mula jual emas berkilo2...sedangkan gambar profile hanya letak gambar kartun doremon.
Apa pun semoga perniagaan emas perak semakin rancak dan melahirkan ramai usahawan baru yg berjaya insyallah..sama-sama kita bersaing dengan SIHAT. Cayouk semua....


shahdinar
Read more ...

Berita Semasa