Monday, October 15, 2012

Jangan Dalam Pelaburan Emas - Terma Hibah yang di salahguna

salam semua, hari saya dapat keratan akhbar dari facebook kengkawan.... keratan ini berbunyi beginiboleh faham ??? itu antara sebab bank negara serbu syarikat emas tersebut.

yang sepatutnya plain gold dgn sedikit stamping tulen 999.9 di jual pada harga RM218,000 sekilo tanpa mengira sedikit atau banyak... patutnya lagi banyak lagi murah, tapi ni harganya sama jek... dari 1 gram sampai 1000gram... jadi bila dah lebih tu diberila kembali lebihan duit yang anda beli tu... dan dipanggil hibah....  ( jadi penggunaan term hibah di sini telah di salah gunakan... patutnya di panggil buruk siku )

macam juga korang beli kt mydin, beli sikit mahal, beli banyak boleh harga diskaun kan ?? ar begitu la perumpamaan nya...


jadi, selidiki dulu pelaburan emas yang ingin anda buat.... benchmark paling penting adalah, harga emas yang anda nak beli hendaklah bertukar hak milik , tunai dan paling penting HARGANYA JANGAN MELEBIHI DARI HARGA KEDAI EMAS......


jadi maaf disini tidak bermaksud offensive. harap yang mengguna terma ini boleh menggunakannya dengan betul. panel syariah harap bertindak lebih adil dan saksama.

No comments:

Post a Comment