Friday, September 6, 2013

Minyak Naik VS Emas Naik


Minyak Naik VS Emas Naik.... fighttttt !!!

Sekarang duit kertas jatuh menjadikan harga emas tinggi....

Jika harga emas melakukan 'comeback' jadi xmustahil rm500/gram dalam jangkamasa lebih singkat dari jangkaan....


Minyak naik duaposen ramai komplen marah org lain, tapi bila emas naik ramai kesal lalu komplen marah diri sendiri....


"aduiii rugi x simpan awal2 dulu..."


minyak naik


Ni satu pandangan yang saya perolehi dari sahabat fb. Prof. Saidfudin.


The Brutal Truth..
I enjoyed d awakening call by many by 'economist' n amazed on d level of awareness my fellow Malaysians has.
Some data which many may not understand is the value of our Ringgit. On Sept 2nd we hit lowest at USD/RM3.33. Bank Negara hit d alarm button. I used to pay Saudi Riyal/RM at 0.79 but now 0.884. Oooo.. RM is getting bad, hence our economy is slipping too. 
A quick check revealed that our trade deficit is getting larger. And, worst there is a record of big exodus of foreign investment from our stock market.Jittery, I am.. my dear frens; my frank advise is to start saving as much as we can !


Suka saya kongsi kan lagi pandangan dari seorang Independent Financial Advisor Tuan Alwi Adam Ezazwealth The principal for Ezaz Academy


minyak naik


Saya ditanya sebenarnya apakah sebabnya harga minyak naik dan perlu pula dikurangkan subsidi untuk membetulkannya.
Adakah disebabkan kejatuhan nilai ringgit membuatkan harga minyak dunia yang kita beli naik?
Dalam rangka mencari fakta semudah yang boleh, saya hanya browse untuk mengetahui hakikat ini.

Sebenarnya dua faktor. Faktor pertama. Harga minyak pasaran dunia memang meningkat lebih kurang 14% sejak daripada May 2013. Ini seiring dengan pelbagai krisis yang melanda dunia dan ketidakstabilan politik Asia Tengah seperti Mesir dan Syria.
Mengapa saya compare dari May? Sebab itu tarikh PRU kita ketika sepatutnya kerajaan tidak perlu membuat keputusan kerana takut kalah.

Faktor kedua ialah sememangnya nlai Ringgit jatuh kerana pengeluaran keluar pelaburan dalam bentuk bon dan juga rating kredit negara yang di"downgrade" oleh Fitch Ratings.

Nilai ringgit jatuh (atau USD naik) sebanyak 12%.
Jadi situasi kombo begini begitu memberi kesan. Just do simple math. Sudah la harga naik 14%, nilai ringgit jatuh 12%. Jatuh ditimpa tangga. 

P/s: minyak naik semua susah, itu hakikat. Berjimat dan berwaspada terhadap kewangan sendiri juga satu hakikat yang perlu diterima.


Tahukah anda hari ini 6 september 2013 harga emas mentah berharga sekitar USD1380/oz manakala tukaran ringgit malaysia kepada USD pula RM3.3/1usd....

soalan ? Sekiranya Harga Emas Hari ini Melakukan 'Comeback price' seperti tahun 2012 yang lepas pada harga USD1850/oz dengan ringgit malaysia masih kekal pada nisbah 1/3.3. Berapakah kira2 harga emas goldbar 1 gram di malaysia hari ini ???  komen jek :)p/s :  jadi saya hanya memanjangkan nasihat-nasihat kepada pembaca post ini. jom kita mula menyimpan sekurang-kurangnya Goldbar 1 gram atau cincin 1 gram ataupun loket 1 gram.... untuk masa depan...


No comments:

Post a Comment