3 Cara Bisnes Emas yang boleh di jalankan secara kecil-kecilan

As salam, dah dekat 2 bulan dah tiada post baru.... sejak dua menjak kes tersontot emas ni, dunia emas menjadi semakin sepi, dunia emas malaysia kini kembali semula kepada trading emas seperti biasa jual beli dapat emas terus....

ia sesuai dengan garis panduan jual beli emas cara syariah.... ada di sebut pada post post sebelum ini. berikut adalah antaranya :


1. panduan pelaburan emas dari segi syariah - ini perspektif yang saya simpulkan. pada tarikh post itu dikeluarkan dan belum update lagi. - sebelum kes emas tersontot secara besar besaran.

dari segi pandangan dari pakar akademi ekonomi syariah pula adalah seperti berikut :

2. Drazman.net - boleh explore lagi dalam blog dr azman
3. Drzaharuddin - sila explore  lagi dalam blog ustaz zaharuddin ni

3 Cara bisnes emas secara kecil kecilan




ok kita terus ke topik utama iaitu 3 cara bisnes emas yang boleh di jalankan secara kecil kecilan

Pelabur-pelabur yang invest, jualbeli emas ni ada strategy masing-masing....strategi perlu jelas untuk memaksimumkan keuntungan, sebab langit tak selalu cerah :)

Cara bisnes emas kecil kecilan - Strategy 1

Beli masa spot rendah, tunggu...dan tunggu...jual bila spot naik...

*investor mcm ni:
a. sanggup tunggu & penyabar & rilek,
b. selalu risau tgk spot,
c. selalu doakan rege selalu naik mencanak....dan naik..dan naik...
d. untung tak boleh dijangka, sebab spot turun naik ikut suka hati dia..
e. straight forward - kena beli murah, jual mahai je

Cara bisnes emas kecil kecilan - Strategy 2

Beli bila ada duit, dapat je barang kemas/pamp, terus jual, pastu immediately beli balik, then jual, ulang2.

* investor mcm ni:
a. beli dan jual konsisten,
b. tak kesah dgn spot sgt, sebab dapat brg, terus jual.
c. selalu doakan spot rendah supaya boleh beli bnyk gram,
d. untung consistence, abt RM5 segram or higher, sekali jual.
e. boleh bukak kedai emas, sebab ni teknik kedai emas guna
f. selalunya emas di tangan sekejap je, maybe sejam dua, pastu terus jual..sebab lagi lama emas di tangan, rugi masa dan rugi opportunity...


Cara bisnes emas kecil kecilan - Strategy 3: Orang tengah atau agen

Beli bnyk2 dari seller dgn harga less sikit dari rege spot dan jual kepada individu tertentu dgn untung maybe RM1 segram. Kalau 10kilo untung RM10k, pagi beli bnyk2, tghari jual... kalau 30kilo, untung 30k..sehari...


Dengan modal 1juta, boleh buat rm10k sehari @ 100k - 200k sebulan....
rilek je....


terpulang pada individu cara mainan emas masing2 le, sebab game emas ni lain sikit: kita boleh beli mahai, jual murah, tapi still untung. satu je kena ingat keuntungan tu dapat dari masa we restok, bukan pada harga kita jual emas tu ye...


kredit - fb ah chot

No comments

Powered by Blogger.